Eten & Drinken

Een goed restaurant, een gezellige konditorei, verrukkelijke recepten om zelf klaar te maken, een lekker glas wijn erbij: op deze pagina vind je tips voor lekker eten en drinken. Een snelle hap tussendoor of uitgebreid tafelen, luxueus uit eten of stevige boerenkost, een grote pot bier of verfijnde wijnen, Duitsland biedt volop keus.

Wijn in een Bocksbeutel

Bocksbeutel is de naam van de afgeplatte fles waarin de wijn uit Franken wordt verkocht. De vorm van de fles lijkt op die van flessen uit de oudheid. Een verklaring voor de afgeplatte vorm is het voorkomen van het wegrollen van de fles op een oneffen ondergrond.

Al in de vroege 18e eeuw werd de wijn in Franken gebotteld in een Bocksbeutel. Het begon met de wijn van het befaamde wijnhuis De Würzburger Stein en later volgden andere wijnbouwers. Inmiddels is de vorm van de fles binnen de Europese Unie 'beschermd' en moet de fles voldoen aan verschillende voorwaarden om Bocksbeutel te mogen heten. Slechts een beperkt aantal wijnen mag in deze fles verkocht worden. Behalve enkele wijnen uit Franken en delen van Baden mogen dat buiten Duitsland enkel Portugese, Italiaanse en Griekse wijnen zijn.

Meer weten over de Bocksbeutel? Lees hier verder.

Geflambeerde rattenstaart

Waar anders dan in Hamelen, de stad die wereldberoemd is geworden dankzij het sprookje De rattenvanger van Hamelen, kun je geflambeerde rattenstaart eten. Het is de specialiteit van Gaststätte Rattenfängerhaus.

Veertig jaar geleden creëerde Karl-Heinz Fricke dit gerecht. Demonstratief en met veel effect wordt de staart aan tafel geflambeerd. Op het oog lijkt het gerecht echt op een rattenstaart maar het is in werkelijkheid varkensfilet die aan tafel met een bijzondere ceremonie wordt klaargemaakt. Welke kruiden er precies gebruikt worden is het goedbewaarde geheim van de kok.

De Duitse keuken is terug

De Duitse keuken is sinds twee jaar weer 'in'. De afgelopen jaren richtte men zich in heel Duitsland op de keukens van andere landen als Frankrijk en Italie. Nu echter de biologisch de trend is en iedereen zich steeds meer verbonden voelt met regionale producten, herontdekken de jonge keukenchefs de spijzen van grootmoeder. Een beetje aangepast aan de huidige tijd: wat lichter en met een nieuwe twist. Berlijn loopt voorop in deze trend met wild uit de Schorfheide, vis uit de Müritz en Havelländer Appelzwijn.

Een fantastisch voorbeeld dat uit deze producten een topmenu samengesteld kan worden laat Fraulein Fiona in Charlottenburg zien, net als Volt in Kreuzberg. Keukenchef Matthias Gleis combineert de ingrediënten voorzichtig zodat elke smaak helemaal tot zijn recht komt. Overheerlijk zijn de koolraapsoep met kerrie en gebakken garnalen.
Voor een echte eetsensatie ga je naar Naked Lunch. Geen zorgen, je kunt je kleren gewoon aanhouden. 'Naked' staat hier voor 'puur'. Recensenten bejubelen het eten dat doet denken aan grootmoeders kookkunst. Duitsers krijgen hier het echte Heimatgevoel maar ook buitenlanders kunnen hier volop genieten in een gebouw dat staat voor typische Berlijnse architectuur.
Wie bij Duits eten vooral denkt aan worst en bier kan zijn hart ophalen bij Meisterstuck. Onder het motto Bratwurst & Bier - das Gute von Hier vind je er worst in allerlei variaties, zelfs gevuld met zalm. Je drinkt er een Craft bier bij en kijkt ondertussen je ogen uit naar alle koekoeksklokken aan de muur.

Joodse keuken in Berlijn

Pastrami, matzes of een compleet Sabbatdiner? Joodse speciliteiten zijn de trend in Berlijn, vooral in en rond de voormalige Joodse Meisjesschool. Er zijn daar talrijke nieuwe restaurants die nieuwsgierige gasten graag verwelkomen.
De Kosher Classroom biedt traditionele Joodse gerechten, kosher, zoals de naam al zegt, in combinatie met mediterrane en vegetarische gerechten. Hoogtepunt is het Sabbatdiner. Iedere vrijdag kunnen bezoekers niet alleen de keuken maar een hele cultuur leren kennen. De maaltijd begint met het traditionele aansteken van de kaarsen en het zegenen van het Sabbathbrood.

Een tweede restaurant is gevestigd in de voormalige turnzaal van de school. Hier zorgt het team van Grill Royal voor een perfecte jaren twintig sfeer. Wie liever in de dertiger jaren vertoeft, kan naar Mogg & Melzer. Daar wordt bovendien de eettraditie uit New York ingebracht. In de Linienstrasse, bij Ruben & Carla eet je in een op New York gebaseerde ambience. Probeer daar eens 'tagliata': een bijzondere steak die in repen gesneden wordt geserveerd.

Schnitzel en ander heerlijks eten in Lohberg

Landgasthof Zum Tierpark in Lohberg staat bekend om de heerlijke schnitzels. In allerlei variaties staan ze op de menukaart. In alle recensies worden ze steevast geroemd. De kok/eigenaar is er zelfs zo beroemd door dat hij bekend staat als 'Der Schnitzelwirt'. Voor wie iets anders dan schnitzels wil eten is er ook volop keus. Claudia Stöbl van Landgasthof Zum Tierpark noemt twee van haar lievelingsgerechten: Hausgemachter frischer Schweinebraten in Dunkelbiersoße, Weinsauerkraut und Knödel en Pilzschnitzel in Rahm mit Bayrische. Schwammerl und Spätzle. De prijs-kwaliteit verhouding is prima. Met vier personen kun je voor 40 tot 50 euro goed eten en drinken.

In Landgasthof Zum Tierpark kun je bovendien overnachten: er zijn 8 kamers en een appartement.

De tip voor dit restaurant kregen we van Angela de Ruijter. Zij gaat al vijf jaar op rij op wintersport in Lohberg, skigebied Grosser Arber, en eet vrijwel iedere dag bij Landgasthof Zum Tierpark. Een bezoek aan de dierentuin die er tegenover ligt, mag natuurlijk tijdens de vakantie niet ontbreken. Helemaal leuk is het om de kinderen in de winter op de slee mee te nemen om de dieren te bekijken. 

Bayerwald Tierpark is het gehele jaar geopend en er is ook een avontuurlijke speeltuin.